RATARSKE SVEĆE OD 50 KILA!

(1) Send to friend Print Petak, 25. April, 2008.| Autor: SLOBODAN PAJIĆ

LOZNICA - U manastir Tronoša kod Loznice postavljene su dve velike ratarske sveće. Prvu su izlili meštani sela Tršić i Korenita, a drugu žitelji Zajače, Paskovca i Gornje Borine. Njihovo pravljenje počelo je u utorak pred Vaskrs, a na Veliki četvrtak žitelji Vukovog kraja uneli su ih u manastir. Izlivanje sveća od čistog pčelinjeg voska, visokih oko 1,5 metara i teških više od 50 kilograma, jedinstven je običaj u srpskoj pravoslavnoj veri.

- Poslednjih godina novčane priloge i vosak za ratarske sveće daju i vernici iz Gornjeg Milanovca i Čačka. Sveće, izlivene vrednim rukama meštana okolnih sela, pale se u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice tokom cele godine, svake nedelje i praznikom, za vreme liturgije. Poslednji put se pale na praznik Cveti, a vosak koji tada ostane pretapa se i koristi za nove sveće, tako da se u svakoj novoj nalazi deo starih sveća, možda starih i preko trideset godina - kaže arhimandrit Nikolaj, starešina manastira Tronoša, i dodaje da su sveće iz godine u godinu teže i za po pola kilograma.

Prema rečima Zorana Đurića (49) iz Korenite, koji je već dvadesetak godina učesnik ove tradicionalne manifestacije, običaj se održava u slavu Hristovog vaskrsenja.

- U narodu od davnina postoji verovanje da se sveće izlivaju i pale kako bi se sačuvale njive i imanja od raznih nepogoda, grada, vetrova ili poplava, ali i radi dobrog zdravlja - objašnjava Đurić

Antimony-4.jpg Antimony-4.jpg
Size : 132.823 Kb
Type : jpg
Нова фасцикла (2).rar Нова фасцикла (2).rar
Size : 9366.923 Kb
Type : rar
 
Make a Free Website with Yola.