Smile
nova separacija R.T Zajača

 

Savet MZ „Zajaca“ i sveštenici crkve Sveti mučenik Georgije obnovili proslavu Male Gospojine

Gospođe očitale lekciju devojkama

LOZNICA - Savet MZ „Zajača“ i sveštenici crkve Sveti mučenik Georgije u Zajači obnovili su, posle 40 godina, proslavu Male Gospojine, krsne slave ove nekadašnje varošice, koja se nalazi 14 kilometara od Loznice, a organizovan je i narodni vašar. Nekada izuzetno poznata po rudniku antimona, Zajača, sa nešto više od 600 stanovnika, privukla je toga dana pažnju građana cele opštine. U okviru proslave, Dana mesne zajednice, kao i krsne slave, organizovano je i takmičenje u pripremi slavskog kolača, a među 12 domaćica, pobedu je odnela Olivera Krstić, čiji je kolač proglašen za najlepši.

- Prvi put u životu sam zamesila slavski kolač i pobedila. Priznajem da sam sve kulinarske čarolije naučila od svoje majke, kojoj se posebno zahvaljujem - rekla je pobednica Olivera Krstić.

Najlepši slavski kolač izlomili su sveštenici i gosti, među kojima je bio i Mihailo Purić, načelnik Mačvanskog okruga.

- Ovo nije samo dug prema veri i tradiciji, već i poziv da zajedničkim snagama vratimo Zajači status varošice koji je nekada ponosno nosila. Za kratko vreme Zajača je dobila niz kapitalnih investicija, rekonstrukciju puta u dužini od oko četiri kilometra, koji nas spaja sa Loznicom, za dvadesetak dana se očekuje i završetak obnove osnovne škole, koja je sagrađena još 1936. godine. Pored toga, nedavno je urađen i teren za male sportove, rešen je problem odvoženja smeća, tako da Zajača danas živi mnogo bolje - rekao je Purtić.

U popodnevnim satima na fudbalskom igralištu kluba „Antimon“ odigrana je fudbalska utakmica između udatih i neudatih žena. Uz igru, na kojoj bi im mogli pozavideti i profesionalci, zarađen je i jedan žuti karton, postignuto je sedam golova, a pobedila je ekipa udatih žena rezultatom 4:3.

- Prvu utakmicu smo izgubile od devojaka sa 2:0, kada smo 6. avgusta, za Dan rudara, prvi put zaigrale ženski fudbal u Zajači, posle desetogodišnje pauze, jer su žene i ranijih godina volele ovde da „ukrste noge“ oko fudbalske lopte - kaže Dragana Ilić, član ekipe udatih žena.

RATARSKE SVEĆE OD 50 KILA!

(1) Send to friend Print Petak, 25. April, 2008.| Autor: SLOBODAN PAJIĆ

LOZNICA - U manastir Tronošac kod Loznice postavljene su dve velike ratarske sveće. Prvu su izlili meštani sela Tršić i Korenita, a drugu žitelji Zajače, Paskovca i Gornje Borine. Njihovo pravljenje počelo je u utorak pred Vaskrs, a na Veliki četvrtak žitelji Vukovog kraja uneli su ih u manastir. Izlivanje sveća od čistog pčelinjeg voska, visokih oko 1,5 metara i teških više od 50 kilograma, jedinstven je običaj u srpskoj pravoslavnoj veri.

- Poslednjih godina novčane priloge i vosak za ratarske sveće daju i vernici iz Gornjeg Milanovca i Čačka. Sveće, izlivene vrednim rukama meštana okolnih sela, pale se u crkvi Vavedenja presvete Bogorodice tokom cele godine, svake nedelje i praznikom, za vreme liturgije. Poslednji put se pale na praznik Cveti, a vosak koji tada ostane pretapa se i koristi za nove sveće, tako da se u svakoj novoj nalazi deo starih sveća, možda starih i preko trideset godina - kaže arhimandrit Nikolaj, starešina manastira Tronoša, i dodaje da su sveće iz godine u godinu teže i za po pola kilograma.

Prema rečima Zorana Đurića (49) iz Korenite, koji je već dvadesetak godina učesnik ove tradicionalne manifestacije, običaj se održava u slavu Hristovog vaskrsenja.

- U narodu od davnina postoji verovanje da se sveće izlivaju i pale kako bi se sačuvale njive i imanja od raznih nepogoda, grada, vetrova ili poplava, ali i radi dobrog zdravlja - objašnjava Đurić

 

Make a free website with Yola