KAKO SMO OPREMILI SKOLU U ZAJACI Prilagodi u format za stampanje 


УЧЕШЋЕ  У  ИЗБОРУ  ЗА  НАЈУРЕЂЕНИЈЕ  ШКОЛСКО  ДВОРИШТЕ - Освојили смо ПРВО место у категорији Најуређеније школско двориште, и ПРВО место у категорији Најлепша учионица, а како је школа преуређена ангажовањем  наставника , ученика и родитеља слике саме говоре

Rudnici i topionica „Zajača“ Loznica su osnovani 1877. godine, a tokom 2006. godine postaju članica Koncerna „Farmakom MB“. Ovo preduzeće poseduje rudnike na teritoriji Republike Srbije i Makedonije, a u okviru preduzeća nalazi se i topionica za olovo i olovne legure i antimon. Tradicija bavljenja rudarstvom i metalurgijom, radna snaga i prirodne predispozicije za proizvodnju, predstavljaju garant kvaliteta proizvoda.
Potencijal Koncerna „Farmakom MB“ u segmentu rudarstva je veliki, jer koncern poseduje ukupno 14 rudnika.

ZAJAČA RUDNICI I TOPIONICA
Jovana Cvijića 11, 15 300 Loznica
Telefon: 015/882-132
Telefaks: 015/882-858
E-mail: zajaca.ad@verat.net
topionica@zajaca.farmakom.co.rs

Zajača je naselje u opštini Loznica u Mačvanskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 693 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 721 stanovnika).

U naselju Zajača živi 561 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,1 godina (36,9 kod muškaraca i 41,4 kod žena). U naselju ima 224 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,93.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Grad Loznica je grad u Republici Srbiji. Nalazi se u centralnoj Srbiji i spada u Mačvanski okrug. Po podacima iz 2004. grad zauzima površinu od 612 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 35965 ha, a na šumsku 19852 ha).

Centar grada je gradsko naselje Loznica. Grad Loznica se sastoji od 54 naselja. Po podacima iz 2002. godine u gradu je živelo 86413 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -1,3‰, a broj zaposlenih iznosi 17228 ljudi. U gradu se nalazi 34 osnovnih i 4 srednjih škola.

 

prastara slika zajače

Češki istoričar Konstantin Jireček u poznatom delu „Istorija Srba“ iz 1911. opisuje događaje neposredno posle smrti despota Stefana Lazarevića i dolaska Đurđa Brankovića na presto 1427: „Po ugovoru, dobi Sigismund (mađarski kralj) i Mačvu, ali bez njenog južnog dela; zaključiti bi se to moglo otuda što se od 1445. i dalje pominju kao posedi despotovi Valjevo i rudnici Krupanj i Zajača. Jedino je važni Golubac, preko svakog očekivanja, iskliznuo iz ruku i Sigismunda i despota. Pošto se digao protiv Đurđa, zapovednik Golupca, vojvoda Jeremija, osujetio je predaju grada, te se potčinio sultanu od svoje volje. Međutim, sultan Murat II iz Bugarske napao je na Srbiju. Turci su Novo Brdo opsedali nekoliko meseci, ali su Srbi, Sasi i Dubrovčani junački odbili sve napade. Isto tako odbijeni behu Turci, s pomoću Ugarskih trupa, pod komandom Nikole Bočkaja, od manastirskog utvrđenja Ravanice. Ali su zato Turci, po kazivanju Bertrandona, osvojili bili ne samo Niš nego još i Kruševac, nekadašnju prestonicu Lazarevu. Konstantin Filosof priča da je Murat već skoro voljan bio da da povrati despotu zauzete krajeve kada se situacija potpuno izmeni turskom okupacijom Golupca. Iz toga grada činili su Turci izlete te pljačkali pokrajinu Braničevo. Nezgodan položaj srpski iskoristiše i Bosanci te napadoše Srebrnicu, spalivši joj predgrađa (u poč. 1428). 

 

Make a free website with Yola